ART BY TINA

UDAIPUR

UDAIPUR. Från Pushkar till Udaipur åkte vi tåg, vi hade turen att hamna bredvid en supertrevlig indisk familj, deras 9-åriga son var duktig på engelska och pratade med oss hela vägen – i fem timmar. Vi visade bilder från Sverige och han visade bilder på sin familj och sitt hem. Hotellet vi bodde på var suveränt, stora fina rum med grön marmor överallt. Fancy. Här firade vi julafton, eftersom alla utom vi firar den 25 blev det så för oss också, indierna firar egentligen inte jul – men i de stora städerna där det är mycket turister firas det med dekorationer och fyrverkerier – och hotellpersonalen hade tomteluvor haha. Udaipurs största turistattraktion är ett enormt palats, The City Palace – vi vandrade runt där ett par timmar och beundrade utsikten och lyxhotellet som är byggt mitt ute i sjön. Där hade vi inte råd att bo. En av dagarna gick jag på en målarkurs där jag fick lära mig vad dom använder för färger och deras detaljerade teknik, coolt. Målade en påfågel med naturliga mineralfärger. På kvällarna åt vi god mat, drack kingfisher (indisk öl) och rökte vattenpipa. På julaftonsmorgon åt vi en suverän brunch på vårt grannhotell och gjorde julklappsleken, secret santa. Resten av julafton spenderade vi vid pollen, sol & öl. Lovely. På kvällen överraskade vår guide oss med en julpyntad roof top, så vackert, blomblad och glitter, musik och en blinkande julgran – men utsikt över sjön. Mat, dans & musik. När vi kom tillbaka till hotellet crashade vi en indisk fest och dansade med barnen. Det har blivit vår grej att dansa med barn – dom är grymma på dom indiska movesen som vi vill lära oss. Dessutom tycker dom att det är superkul att träffa vita människor. Helt fascinerade och alla vill ta kort med oss. Det är liksom vi som är turistattraktionerna här.

PUSHKAR

PUSHKAR. Hit tog vi oss med buss från Jaipur, 4 timmars resa. Vårt hotell var toppen, fanns till och med en pool, surprise! Lugn stad för omväxlingsskull, helig. Hela staden är byggd kring en lite sjö – en helig sjö. Man får inte gå i närheten med skor. Staden tillhör guden Brahma och man tror att sjön bildades av en lotusblomma som föll ner till marken. Många hippies kommer hit och stannar flera månader, alkohol och kött är helt förbjudet – men droger var tydligen helt okej. Blev varnade för att beställa en Lassi Bang haha. Råkade inte ut för några skumma saker. Tur det. Bra shopping här, och billigt som tusan (min väska är redan fullproppad och vi har bara varit i Indien i typ en vecka, fem kvar – hur ska det här gå?). Den första morgonen gick vi upp långt innan soluppgången för att bestiga ett berg, Savitri Temple, det jobbigaste jag någonsin gjort! Höll på att dö flera gånger. Men helt klart värt det när vi väl kom upp och fick se en helt otrolig soluppgång över bergen, staden och sjön. Obeskrivligt magiskt! Berget var dessutom fullt av ursöta och nyfikna apor. Fick så många otroliga bilder. Eftermiddagen spenderade jag i solen, vid poolen – jeeej, min första indiska solbränna! Jag var den enda som hoppade i den sviiiiinkalla poolen. Det är så märkligt här, på dagarna är det 25-30 grader – men så fort solen går ner sjunker temperaturen, en natt var det bara 2 grader ute. Alla tänder små eldar och värmer sig vid – mest sopor som eldas upp så allt luktar skit, men man vänjer sig.

En av dom coolaste upplevelserna hittills var kamelsafari - men jag rekommenderar ingen att sitta på en kamel i tre timmar, min rumpa, aj, aj, aj! Alla fick varsin kamel, livrädd först, man är så högt upp – jag är ju till och med rädd för att sitta på en häst. Men jag gillade det, kändes grymt att rida runt på en kamelrygg i öknen. Stannade och drack chai i solnedgången och sen red vi till ett läger med campfire, indisk dansshow, mat och massa vin. Bästa kvällen hittills, barnen var fantastiska och lärde oss dansa på indiskt vis – värsta discot. Har ont i käkmusklerna idag av allt skratt, och rumpan efter kamelen, ryggen är trött efter backpacken , och musklerna i benen är helt slut efter bergsbestigningen – men ändå hur lycklig som helst. Jag är kär i Indien!

JAIPUR

JAIPUR.” Den rosa staden” som inte var det minsta rosa, vilken besvikelse, den var snarare terrakottafärgad. Men fantastisk stad ändå trots avsaknaden av rosa. Det tog ca 6 timmar med buss att ta dig dit från Agra. När vi kom fram checkade vi in på hotell Jaipur Inn – definitivt det bästa hittills – rummen såg ut som ett inredningsreportage från Indiska. Love It! Vi hade dessutom turen att få en balkong där vi drack rödvin på kvällarna. Vi började med att utforska staden, city tour med kryddmarknad. Besökte en av indiens mest berömda biografer, Raj Mantar, och såg en äkta Bollywood film. Oj vilken upplevelse – folk jublade, tjoade, klappade händerna under hela filmer, som var 2,5 timmar lång, på hindu – utan subtitles haha. Men det gick ganska bra ändå, efter halva filmen förklarade vår guide vad den handlade om. Fascinerande. Morgonen därefter bokade jag in mig på morgonyoga i soluppgången uppe på hotellets tak, fantastisk upplevelse att få göra solhälsningen medan solen gick upp över Jaipurs hustak. Efter frukost drog vi ut på sightseeing, bokade en tuktuk för hela dagen – ca 70 kr, galet billigt. Han körde oss överallt – och väntade på oss medan vi var på äventyr i staden. Vi besökte Vindarnas palats, Hawa Mahal, Jantar Mantar – ett observatorium för tiden, solsystemet och horoskop. Utanför staden låg ett gigantiskt fort, Amber Fort – mäktigt ställe med en konstgjord sjö. Hann även med en hel del shopping så nu har vi börjat lära oss talangen med att pruta. Vi stannade i Jaipur två nätter – nästa stad är Pushkar, en annorlunda stad där kött, ägg och alkohol är helt förbjudet – men enligt rykten ska hallucinerande ”kryddor” vara populärt istället.