VISIT KARLSTAD

.WORLD BY TINA, .WORLD BY TINA: SWEDEN / bröderna olssons bazar, karlstad, lars lerin, orakel pr, sandgrund, scandic winn, something rotten, visit karlstad, wermland opera / Permalink / 3
 
[worldbytina.se på pressresa med Visit Karlstad]
 
 
SOLA I KARLSTAD
Karlstad mötte oss med en starkt doft av kaffe från Löfbergs kafferosteri. En stad jag tidigare inte är bekant med förutom att jag sett Turbonegro och Black Label Society rocka loss på Putte i Parken. Alla vet ju att solen alltid skiner i Karlstad - men för att vara på säkra sidan så fann vi både solglasögon och ett paraply i våra välkomst-goodiebags. Ingetdera behövdes, både sol och regn lös med sin frånvaro - däremot riktades ljuset denna kväll mot en inbjudan till Europapremiären av broadwaymusikalen "Something Rotten" på stadens vackraste hus, Wermlands Operan - tillsammans med bland andra livsstilsbloggaren lindamarie.nu som är en av mina äldsta bloggpolare då vi båda startade upp under bloggboomen 2007-ish. 
 
 
SCANDIC WINN
Hotell med bra standard mitt i city med utsikt över Klarälven. Likt alla Scandichotell jag någonsin bott på, blir ju en hel del genom åren så var frukosten i världsklass. Himla tur att dom tagit tillbaka baconen som dom för några år sedan strykt från menyn pga av det ökade matsvinnet. Men för kundernas nöjdhet är vi baconälskare glada att dom ändrade sig, och förhoppningsvis steker upp lite mindre istället. Det gäller ju all mat på frukostbufféer. Själv tränar jag på att inte äta med ögonen och bara ta till mig det jag faktiskt äter upp. Men det är jättesvårt när allt är så snyggt upplagt och ser fantastiskt gott ut. 
 
SOMETHING ROTTEN PÅ WERMLAND OPERA
Det är sent 1500-tal, Shakespeare är en dryg rockstar ”Will Power" och Bröderna Bottom, eller ja åtminstone en av dom fuskar sig fram genom livet. Men något går fel när Nostradamus förutspår Omelett som nästa stora succé…eller hur var det nu igen, var det Hamlet? Föreställningen nådde sin höjdpunkt när samtliga karaktärer gick in en steppbattle, imponerade och kul. Även karaktären Will aka William Shakespeare hade dom lyckats väldigt bra med - från författarstofil till rockstar a la Zac - Rikard Wolff i Änglagård. 
 
När jag går ut från salongen och in på scen för att tacka ensemplen och skåla i bubbel är jag lite osäker på vad det är jag egentligen har sett. Är det revy, buskis, musikal eller cabaret. Jag tror att jag beslutar mig för cabaretbuskis. Det är lite för många sexistiska* publikfriande skämt för att gå hem hos mig, jag tror att problemet var avsaknaden av en kvinna i produktionsteamet. Men av publiken att dömma så gick det helt klart hem i Karlstad, publiken gav stående ovationer (av nästan alla) och musikalnördarna (ja dom kallade sig gärna så själva) jublade åt referenserna till världens kända musikaler. Allt från Hair, Little shop of horrors (*eller horor som var ett av dom osmakliga skämten), Cats, Lejonkungen, Les Miserables till Dirty Danzing och Liza Minnelli - på både svår och lätt nivå. Jag gillar konceptet musikal, men just den här hamnade inte på min topplista. Jag har väldigt svårt för just den typen av publikfriande humor som till exempel Monty Python (som dom använder som liknelse i säljtexten) - däremot kan jag sitta i timmar och streckkolla på brittiska klassiker som Absolutely Fabulous/Helt Hysteriskt. Tänk så kul om den sattes upp som broadwayshow, första parkett tack! 
 
Jag har inte titeln kulturrecensent, detta är mina högst personliga åsikter, till viss del baserat på mina 12 års erfarenhet från scenkonstbranschen, främst inom dans och teater. Oavsett vad jag tycker anser jag att man alltid ska gå och se själv för att bilda sig sin egen uppfattning - alltid, vad det än gäller! 
 
STADSVANDRING
Efter frukost var det dags för en snabb stadsvandring genom staden. Med betoning på snabb då vi bara hade en timme på oss. Guiden lyckades dock under den timmen att övertyga oss om att fredsmonumentet på torget är alldeles anskrämlig (jag är beredd att hålla med) och att världshusägarinnan Eva Lisa Holtz aka ”Sola i Karlstad” minsann varken var glädjeflicka eller bordellmamma som elaka tungor vill påstå. Statyn av Eva Lisa eller "Sola i Kallsta” som den heter finns att beskåda utanför Stadshotellet. 
 
LARS LERIN PÅ SANDGRUND
Sandgrund var tidigare stadens legendariska danspalats, framförallt på 70-talet som sedan omvandlades till nattklubb på 90-talet. 2011 köptes det upp av Karlstads Kommun och hyrs nu ut till konstnären Lars Lerin där han bland annat fått möjlighet att visa upp sina tidigare inte visade målningar från sin destruktiva tid i norska Lofoten. I konsthallen finns även en lokal för gästande utställningar och ett café där man får dricka kaffe ur Manoel Marques Lerins (gift med Lars Lerin) vackra porslinssamling. Jag föll speciellt för två verk i hans samling, den ena en tavla där hans katt hjälpt till med fyra tassavtryck uppe i vänstra hörnet och hans tolkning av Greve Draculas (påstådda) slott, samma slott som jag själv besökte för några veckor sedan i Transylvanien. Gå hit! Kanske inte så mycket för lokalerna, i min mening rätt tråkiga och ett lyft skulle behövas göras med väggar och inredning. Tavlorna fångar intresset och låter fokus landa på dom - men det störde ändå att det fanns trasiga glas som skydd till akvarellerna, väggarna var fulla med spikhåll och fula lagningar och här och var syntes smutsiga streck och solblekning från tidigare hängda tavlor. Inte så proffsigt. Kanske ser jag sånt mer då jag själv är konstnär och är noga med helheten när jag ställer ut. Men det störde mig. Har man tavlor värda flertalet miljoner kan man se till att ha lokalen och framförallt väggarna i bra skick. 
 
Min resa till Draculas slott i Transylvanien 2018: http://worldbytina.se/2018/october/transylvanien.html
 
OLSSONS BAZAR
Innan det var dags för hemresa fanns ett bord bokat åt oss nere i hamnen, på trevliga Olssons Bazaar där vi fick ta del av deras goda buffé med bland annat pulled pork, lammbiffar, rostad potatis, en supergod pestosås och stenungnsbakad pizza i en snygg och tilltalande miljö. Samtida art deco (100 år efter Art Deco-eran) skulle jag kalla stilen, en trend som syns i många moderna restauranger och pubar - trä, läder och krom gärna i färgerna mörkblått, beige och grått. Stilrent med en twist. 
 
Kul med nyfunna bekantskaper inom bloggvärlden och extra tack till Rebecca på Visit Karlstad och Sandra från Orakel PR som var på plats och tog hand om oss under dessa mycket välplanerade dagar. 
 
 
 
#1 - - Linda:

Stort tack Tina att du följde med, kunde inte ha haft bättre sällskap. Jisses vi har allt "känt varandra ett bra tag" När träffades vi för första gången egentligen?

Svar: Tror det va på nåt event du hade, på kullgrens om jag inte missminner mig.
World by Tina / Tina Axelsson

#2 - - Liniz Travel :

Såå trevligt med Karlstad! Var ju där i somras och älskade staden! Sandra är verkligen en klippa! Kram

Svar: Ja väldigt trevlig stad, ser fram emot att urforska den mer, helst sommartid:)
World by Tina / Tina Axelsson

#3 - - Maria:

Blev nyfiken på både musikalen och Lerins konst när jag läser detta. Min mamma och syster var och såg den utställningen om jag inte missminner mig och gillade den dessutom. Men jag håller mig på hemmaplan ett tag nu tror jag allt

Svar: Ja det är nog bäst, ni får åka på utflykter sen när familjen fått tillökning:) Då är ni varmt välkomna att hälsa på i Oslo också, flyttar dit i april, kanske nästa sommars båtäventyr? ;)
Tina Axelsson

Till top